Najkvalitetnije komade mesa sa domaćih farmi možete kupiti u našim mesarama

Najkvalitetnije komade mesa sa domaćih farmi možete kupiti u našim mesarama

MESO ZA DIMLJENJE

Najkvalitetnije meso za sušenje je pršut ili svinjski but, plećke, kare i svinjski vrat. Naša preporuka je da se za sušenje odabere svinjski kare bez kosti, zatim svinjski but sa kostima-šunka. Kada se svinjski but razdvoji na delove dobijemo veoma lepo komadno meso bez kosti koje može da se suši . Sušenje je dug proces, traje nekoliko meseci.

KOBASICE

Kobasice se razlikuju po debljini creva i kvalitetu mesa s kojim su napunjene. U debela creva i za kulene se stavlja prva klasa mesa i to od buta i plećeke, dok se tanje kobasice pune mesom od karea, oko kostiju i stomaka. Za pripremu ovih specijaliteta se koristili, beli luk, biber, so, slatku i ljutu paprika. Meso se melje, a po tom meša sa začinima i puni u crevo. Zatim se ostavljaju jedan ili dva dana da se ocede, a potom se stavljaju na dimljenje koje je traje od 7 do 15 dana zavisi od debljine. Posle toga se suše i konzumiraju.

SLANINA

Nasoljeni, posebno dimljeni i sušeni proizvod dobijen od mesnate svinjske potrbušine. Suva slanina jako često se koristi kao sastojak brojnih jela, prvenstveno zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Malo je poznat podatak da gotovo polovina sadržaja masnoća u slanini su monosaturirane, što znači da snižavaju razinu holestreola. Te monosaturirane masti dolaze iz oleinske kiseline, koja se nalazi i u maslinovu ulju.

ČVARCI

Čvarci se prave od ostataka slanine koja se topi za mast u metalnom kotlu . Za jedan kilogram čvaraka potrebno je oko 7 kilohrama slanine iseckane na kockice veličiine oko 2 cm. Boja istopljenih čvaraka zavisi od temperature vatre i trebala bi biti zlatno žuta. Čvarci se posle topljenja moraju dobro iscediti da ne ostanu masni, i posoliti. U zadnje vreme se dodaje i malo mleka da ostanu mekši i da dobiju još lepšu zlatnu boju. Čvarci se mogu odmah konzumirati.

U SVAKOJ OD NAŠIH 16 MALOPRODAJNIH OBJEKATA MOŽETE NARUČITI SVEŽU SIROVINU I SAMI PRAVITI SUVOMESNATE PROIZVODE, ALI I KUPITI SVEŽE I DOMAĆE KOJE PRAVIMO U NAŠEM POGONU ZA VAS!

Prijatno Vam želi vaš „ŠTRAND“ !